Beurskwartier Utrecht
Het gebied direct ten westen van Utrecht Centraal zal worden ontwikkeld tot het Beurskwartier, een hoogstedelijke stadswijk.
De Jaarbeursboulevard en een diagonale route langs twee parken vormen de hoofstructuur van Beurskwartier. De diagonale hoofdroute verbindt de wijk met Lombok en Dichterswijk.
Beurskwartier bestaat uit tien gesloten bouwblokken met groene binnenhoven voor collectief gebruik.
De wijk wordt vrijwel autovrij. Onder de bouwblokken is uitsluitend ruimte voor elektrische deelauto’s en voor parkeren voor diensten (afval, pakketten, verhuizen). De ontsluiting hiervoor ligt geheel aan de buitenzijde van de buurt.
Twee parken vormen samen het informele groene hart van Beurskwartier. Het grote park aan de Croeselaan is open en extravert en leent zich voor picknicken, een balletje trappen of een kinderfeestje vieren. Het kleine park is besloten en intiem en aantrekkelijk om rustig te zitten en voor jongere kinderen om te spelen. Beide parken liggen iets verlaagd t.b.v. waterberging. Een wadi verbindt de parken met elkaar. Deze wadi heeft ook ecologisch een belangrijke betekenis.
Met twee parken, een fijnmazig weefsel van groene straten en groen op en aan de gebouwen wordt Beurskwartier ondanks de hoge dichtheid een groene wijk, die ook een prettig leefgebied wordt voor dieren. Op langere termijn, wanneer Jaarbeurs overgaat tot vernieuwing van haar hallen, zou aan deze kant van de wijk een langzaamverkeersroute met regentuinen kunnen worden ontwikkeld.
Als onderdeel van het gemeentelijk ontwerpteam werkte ik 2,5 jaar aan het Stedenbouwkundig Plan, en daarbij met name aan de uitwerking van de buitenruimte.
Type project: stedenbouwkundig plan, schetsontwerp openbare ruimte
Opdrachtgever / samenwerking: Ontwikkelorganisatie Ruimte / stedenbouw, Gemeente Utrecht;
Jaar: 2015
|